De eerste hogesnelheidstrein van Afrika is in het leven geroepen en Marokko heeft het voortouw in handen. “ALBORAQ”, een naam die verwijst naar reizen en snelheid uit de islamitische traditie, is een kolossaal project, waar een werf van 7 jaar en een investering van 20 miljard Dirhams aan zijn voorafgegaan.

Zijne Majesteit Koning Mohammed VI en de Franse president Emmanuel Macron hebben op donderdag 15 November 2018 samen de nieuwe lijn ingewijd met een ererit tussen het station van Tanger en dat van Rabat-Agdal op een recordtijd van 1u10min.

Het nieuwe TGV-netwerk is bedoeld om de economische kernsteden van het Koninkrijk met elkaar te verbinden en zal wellicht haar slag niet missen. Er wordt verwacht dat het een nieuwe insteek zal geven aan de bestaande ontwikkelingsprojecten en dat de verhoogde mobiliteit in het Noorden van het land, deze regio zal vooruitduwen in een economische groei die reeds jaren aan de gang is. Het project op zich getuigt opnieuw van de wil van de Marokkaanse overheid om te investeren in een regio die beschouwd wordt als de voordeur van de Middellandse Zee.

De pasgeboren hogesnelheidslijn geeft de verplaatsing tussen Tanger, Kenitra, Rabat en Casablanca een nieuwe betekenis, met ongeziene reistijden:

TANGER – KÉNITRA TANGER – RABAT TANGER – CASABLANCA
47 min 1 min 20 min 2 min 10 min
En plats van 3 à 15 min En plaquette de 3 à 45 min En plats van 4 à 45 min